Πρωινά που ενισχύουν τον εγκέφαλο

Πρωινά που ενισχύουν τον εγκέφαλο

Η διάσημη φράση «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας» παραμένει επίκαιρη. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γύρω από αυτό. Κάποιοι διατροφολόγοι και ειδικοί υγείας συσχετίζουν την παράλειψη του πρωινού με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή παχυσαρκίας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αυτές οι μελέτες έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν τα δημητριακά και άλλα προϊόντα πρωινού.

Όπου κι αν βρίσκεστε σε αυτό το φάσμα, το να γεμίζετε το πρωινό σας με λιπαρά σάντουιτς με μπέικον, αυγό και τυρί ή βάφλες με σαντιγί, δεν είναι ποτέ η ιδανική λύση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λήθαργο, αφυδάτωση και επιθυμία για υπερκατανάλωση φαγητού. Το ανθρώπινο σώμα είναι φυσικά προδιατεθειμένο για λιπαρά και υδατάνθρακες, και η κατανάλωση τροφών που περιέχουν και τα δύο μπορεί να εντείνει αυτές τις επιθυμίες. Θυμηθείτε το παλιό σλόγκαν της Lay’s: «Δεν μπορείς να φας μόνο ένα». Υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από αυτό. Τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες στέλνουν μηνύματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση.

Ωστόσο, είναι δυνατόν να επανεκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας για να αποφεύγει αυτά τα θερμιδικά ενεργειακά «ζαχαρωτά» και να τροφοδοτήσετε την παραγωγικότητα και τη γνωστική σας απόδοση για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε λίγο μπέικον ή μερικά pancakes περιστασιακά. Αν κρατήσετε τα αλμυρά σνακ για μέρες παρασπονδίας και ακολουθήσετε τις παρακάτω υγιεινές επιλογές το υπόλοιπο της εβδομάδας, θα αισθάνεστε χορτάτοι και νοητικά προετοιμασμένοι για τη μέρα σας.

Μπολ με βατόμουρα και πρωτεΐνη

Υπάρχουν πολλά μπολ με φρούτα και όλα προσφέρουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία, αλλά αυτά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το στρες και βελτιώνουν τη μνήμη περιέχουν βατόμουρα, υπερφρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, συνδυάζοντας τα βατόμουρα με τη βρώμη, η οποία μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL). Οι διαλυτές φυτικές ίνες στη βρώμη, μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος και έτσι βελτιώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο. 

Ψητά αβγά με σπανάκι

 

Τα αβγά γίνονται πιο υγιεινά όταν ψήνονται αντί να τηγανίζονται. Συνδυάστε τα με ελαιόλαδο και σκόρδο, το οποίο προστατεύει τον εγκέφαλο από φλεγμονές, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε μελέτες για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer. Το σκόρδο, επίσης περιέχει αλλισίνη, η οποία βοηθάει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Ποιος δεν χρειάζεται να απελευθερώσει το μυαλό του από περιττό άγχος;

Το σπανάκι, ένα διατροφικό «υπερόπλο», περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη χοληστερόλη, την υγεία των οστών και τη λάμψη του δέρματος και των μαλλιών σας. Έχει επίσης περισσότερο κάλιο από την μπανάνα!

Πρωινό δύο δευτερολέπτων

Για όσους είναι εν κινήσει, η γκρανόλα είναι ιδανική. Η ικανότητα της να καταστέλλει την όρεξη θα σας κρατήσει χορτάτους.

Κι αν θέλετε ακόμα περισσότερα οφέλη, προσθέσετε ξηρούς καρπούς και επωφεληθείτε από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών προσβολών, καθώς και από τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, που βελτιώνουν τη μνήμη και την εγρήγορση.

Υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες για να δώσετε στον εαυτό σας το πρωινό πλεονέκτημα που χρειάζεται, όταν επιλέγετε τα σωστά συστατικά. Δοκιμάστε να τις συνδυάσετε για το ιδανικό σας γεύμα.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Ξεκλειδώστε τις δυνατότητες μιας νέας
επιχειρηματικής ευκαιρίας με το Thermomix®