Εξοικειωθείτε με το Thermomix®, μαγειρεύοντας συνταγές του Cookidoo® πριν προσπαθήσετε να προσαρμόσετε ή να δημιουργήσετε τις δικές σας συνταγές. Καλό είναι να ξεκινήσετε αναζητώντας στο Cookidoo® μια συνταγή που έχει παρόμοια μέθοδο με αυτή που θέλετε να μαγειρέψετε. Χρησιμοποιήστε τη συνταγή του Thermomix® ως πρότυπο.
Εάν οι ποσότητες των υλικών διαφέρουν σημαντικά, προσαρμόστε τους χρόνους μαγειρέματος. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε τη χωρητικότητα του κάδου (μέγ. 2,2 λίτρα).
Προσαρμόστε τη μέθοδο της συνταγής Thermomix® στις ανάγκες της δικής σας συνταγής. Μερικές φορές, δύο βήματα σε μια παραδοσιακή συνταγή μπορούν να επιτευχθούν σε ένα μόνο βήμα στο Thermomix®!
Οργάνωση των βημάτων της συνταγής
• Από τα ξηρά στα υγρά υλικά: ξεκινήστε με τις παρασκευές που απαιτούν καθαρό και στεγνό κάδο (π.χ. άλεσμα ζάχαρης, ψιλοκόψιμο βοτάνων).
• Από κρύες σε ζεστές παρασκευές: ζυμώστε τη ζύμη, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, αναμείξτε ποτά ή ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια πριν μαγειρέψετε σάλτσες ή σούπες.
• Όλα τα υλικά με τη μία: συχνά μπορούν να προστεθούν πολλά υλικά ταυτόχρονα, συντομεύοντας με αυτό τον τρόπο μια συνταγή.
Επίσης, όποτε είναι δυνατόν, μαγειρέψτε πολλά πιάτα ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας το καλαθάκι ή/και το Varoma.
Γενικές συμβουλές
• Κάντε πρώτα το άλεσμα δημητριακών, ξηρών καρπών ή ζάχαρης και το τρίψιμο τυριού ή ψωμιού. Αυτές οι παρασκευές έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε έναν καθαρό και στεγνό κάδο και θα χρειάζεται ελάχιστο έως καθόλου καθάρισμα του κάδου πριν από το επόμενο βήμα.
• Ζυμώστε τη ζύμη για ψωμί, πίτσα ή ζυμαρικά πριν κάνετε άλλες παρασκευές. Αυτές οι ζύμες συνήθως αφαιρούνται εύκολα από τον κάδο και έτσι αποφεύγετε το περιττό καθάρισμα.
• Αναμείξτε σάλτσες, μείγμα για κέικ, μείγμα για πάνκεϊκς ή ζύμες μπισκότων σε λίγα δευτερόλεπτα σε ταχύτητες 2–5. Σημειώστε ότι όλα τα υλικά μπορούν συνήθως να αναμειχθούν ταυτόχρονα.
• Το χτύπημα των ασπραδιών αυγού απαιτεί έναν απόλυτα καθαρό κάδο, οπότε ξεκινήστε με αυτήν την παρασκευή όποτε είναι δυνατόν και θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε το χτυπητήρι έως την ταχύτητα 4 το μέγιστο.
• Ψιλοκόψτε τα λαχανικά πριν τα σοτάρετε. Το ψιλοκόψιμο των λαχανικών μαζί με λάδι μπορεί να κάνει ευκολότερο ή μερικές φορές περιττό το καθάρισμα των τοιχωμάτων του κάδου μεταξύ των λειτουργιών.
• Μαγειρέψτε ή σιγομαγειρέψτε στους 90–100°C για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από τα υλικά, επομένως ανατρέξτε σε μια παρόμοια συνταγή του Thermomix® για καθοδήγηση. Χρησιμοποιήστε την "αντίστροφη κίνηση" για ανακάτεμα ή ανάμειξη χωρίς να κοπούν τα υλικά σας.
• Μαγειρέψτε με γάλα ή κρέμα στους 90°C για να αποφύγετε το υπερβολικό βράσιμο. Ανακατέψτε τις σάλτσες γρήγορα (ταχύτητα 2-4) για να αποφύγετε τους σβόλους.
• Μαγειρέψτε/μαγειρέψτε στον ατμό, στο καλαθάκι ή στο Varoma, υλικά όπως λαχανικά, ρύζι, γαρίδες και κεφτεδάκια. Προσθέστε κάποιο υγρό στον κάδο ή μαγειρέψτε τα την ίδια στιγμή που μαγειρεύετε ένα άλλο φαγητό στον κάδο.
Καλό μαγείρεμα!